top of page
  • Yazarın fotoğrafıAlin Çağlayan

LEFKOŞA'YA HAYRAN KALICAKSINIZ!

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan bir şehirdir. Ülkenin sanayi, ticaret ve en önemli kültür merkezidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin de başkentidir. Dünya üzerinde bir ilk olan; tek ülke, 2 başkent “yeşil hat” olarak adlandırılan sınırla ikiye bölünmüştür. Yanısıra KKTC’nin ara bölgesinde Birleşmiş Milletler Barış Gücü bulunmaktadır.

Gezileriniz sırasında Lefkoşa’da pek çok turist görmeniz de mümkündür. Özellikle Girne Kapı bölgesinde pek çok çeşitlilikte cafe, bar ve restaurantlar; sokaklarında ise olabildiğinde grafitiler vardır. İnsanları oldukça güler yüzlü ve yardımseverdir. Ayrıca birçok üniversitenin de bulunduğu Lefkoşa’da farklı tarihi eserler ve mimari yapılar vardır. Çok eski tarihlerden olan kaleler, camiiler Osmanlı evleri vb. gibi farklı tarihi yerler mevcuttur.


“Yunan mitolojisindeki güzellik tanrıçası olan Afrodit, Kıbrıs’ın Baf şehrindeki plajdan yeryüzüne çıkmıştır.”


GEZİP GÖRÜLEBİLECEK YERLER


. SURLARİÇİ, LEFKOŞA, KIBRIS


Surlariçi Girne Kapısında bulunan tarihi bir yapıdır. İçerisinde farklı konseptte butik cafeler, duvarlarında bolca grafitiler bulunmaktadır. Turistlerin alışveriş yapabilicekleri pek çok mağaza mevcut olup, rengarenk ev kapılaarıyla tam bir görsel şölene de şahit olabilirsiniz.


“ŞEHRİN SOKAKLARINI KEŞFEDİN”


SANAT DOLU SOKAKLARIYLA SURLARİÇİ





Sanatsallığı her şekilde hissedebileceğiniz surlar içi, farklı ve özgün mekanları ile bir çok turiste ev sahipliği yapmaktadır.


BARBARLIK MÜZESİ



24 aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı Doktoru Binbaşı Dr. Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet çocukları Murat, Kutsi Hakan ve ev sahibeleri Feride Gudum’un katledildiği ev bugün Barbarlık Müzesi olarak geçmektedir.


VENEDİK SÜTUNU

Sarayönü Meydanı’nın tam ortasında Venedik Sütunu yer almaktadır. Sütun Kıbrıs’taki Venedik hakimiyetinin bir sembolü olarak Salamis Harabelerinden sökülerek Lefkoşa’daki şimdiki Sarayönü Camisi’nin avlusuna getirilmiştir. Sütun altıgen kaidesi etrafında Venedik hanedanına ait ailelerin armaları bulunmaktadır.


“BİLİYOR MUYDUNUZ?
Dünyanın ilk şarap markası olarak Guinness rekoru bulunan Comandaria Kıbrıs’a aittir.”

BÜYÜK HAN, SURLARİÇİ



1572 yılında Osmanlı tarafından yaptırılan Büyük Han, Lefkoşa'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Alt katında restaurant ve kafelerin yer aldığı bu Han'ın üst katında ise el sanatlarının sergilendiği küçük, şirin dükkanlar yer alıyor.

İnşa edildiği dönemlerde alt kata bulunan odalar ticarethane olarak kullanılırken, üst kata bulunan odaları ise otel olarak kullanılmaktaydı.


Asmaaltı meydanına açılan ana giriş kapısının iki yanında bulunan revaklarda hayvanlara ait yem ve su yalakları vardı. 1878 – 1903 yılları arasındaki ise Birleşik Krallıkla beraber kullanım amacı değişen Büyük Han ilk olarak hapishane, daha sonra ise fakirler için barınak olarak kullanıldı.

Katedral, Kıbrıs'taki en büyük, en görkemli bir ibadethane ve ayrıca en önemli Gotik mimari eser olarak Kabul edilmektedir. Yapı, anıtsal bir kapıyla başlar. Kapının üzerindeki taş oyma pencereler, eşsiz bir Gotik sanatı örneğidir.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Blog: Blog2
bottom of page